Vyrábame s deťmi herbár

Pôvodne boli herbáre vnímané ako knihy liečivých rastlín (herba po latinsky znamená bylina), no dnes sú skôr chápané ako knihy sušených rastlín. Herbár je skvelou učebnou pomôckou a jeho tvorba baví rovnako deti, ako aj dospelých. Navyše založiť si herbár je vynikajúcou motiváciou, ako dať vychádzkam v prírode nový rozmer. Zrazu máme cieľ výpravy, pátraciu akciu, spoznávaciu hru. ?

Kým začneme herbár vyrábať, môžeme sas deťmi porozprávať o tom,  aké druhy rastlín budeme zbierať, aké informácie k rastlinám uvedieme a akú veľkosť náš herbár bude mať.

My sme sa s Bystruškami dohodli, že každý mesiac v roku zmapujeme niekoľko rastliniek, ktoré rastú v našom bezprostrednom okolí  (lokalita Bratislava - Devínska Nová Ves, Devínska Kobyla a okolie rieky Morava). Keďže je Devínska Kobyla prírodnou rezerváciou a chránené rastliny nemôžeme trhať, tak sme si zvolili netradičnú výrobu herbáru - a to herbár kreslený. Pri našich výpravách si deti pozorne všímali, aké rastlinky už vonku kvitnú a následne ich s pomocou atlasu rastlín vyhľadali a nakreslili. S hotovými nákresmi sme sa opäť vybrali na pátraciu akciu a výtvory Bystrušiek porovnali s originálmi. Čo na to poviete?


Marcový herbár
Naše Bystrušky v marci spozorovali hneď niekoľko poslov jari – želáme Vám príjemné pozeranie prvých stránok nášho online herbáru.








Snežienka jarná (Galanthusnivalis)


Snežienka patrí medzi naše prvé jarné kvietky a symbolizuje nám príchod jari. Radíme ju medzi cibuľoviny, v zemi vytvára cibuľky veľké približne 1 cm, z ktorých vyrastajú dva listy a stonka nesúca biely previsnutý kvet. Listy sú tmavozelenej farby, dlhé a úzke a objavujú sa buď súčasne s kvetom, alebo krátko po odkvitnutí. Snežienka dorastá do výšky 10 - 15 cm a časom sa rozrastá do trsov. Rastie voľne v prírode, na okraji lesov alebo krovísk, no vieme ju pestovať aj v záhrade ako trvalku. Je jedovatá, obsahuje alkaloid galantamín.










Pečeňovník trojlaločný (Hepaticanobilis)


Pečeňovník je chránený a u nás na Slovensku sa vyskytuje vzácne, no práve Devínska Kobyla je jedným z jeho vzácnych miest výskytu. Nájdeme ho najmä v listnatých lesoch či krovinách, väčšinou rastie na vápencovom podklade. Pečeňovník má jemne chlpaté tuhé tmavozelené trojlaločné  listy, stopky sú dlhé a tiež chlpaté. Kvety sú sýtomodré, niekedy fialové, ružovkasté a vzácne môžu byť aj bielej farby. Okvetie tvorí 5 - 10 lístkov.  Je to liečivá no aj mierne jedovatá rastlina. V ľudovom liečiteľstve sa kedysi užívala vňať aj kvet pečeňovníka, ako už jeho názov napovedá, pri ochoreniach pečene, žlčníka, no aj ako močopudný prostriedok.











Poniklec veľkokvetý (Pulsatillagrandis)


Poniklec veľkokvetý je ohrozený druh, ktorý obľubuje teplé, trávnaté a skalnaté svahy a je jedným z najvýraznejších symbolov príchodu jari na Devínskej Kobyle. Patrí medzi 10 - 30 cm vysoké trváce byliny s bezlistou stonkou, ktorá je porastená dlhými striebristými chĺpkami. Kvety sú veľké, fialové s výraznými žltými tyčinkami a vyrastajú jednotlivo na konci stonky. Spočiatku sú zvončekovité, neskôr sa otvárajú. Aj okvetné lístky sú na vonkajšej strane hodvábno-chlpaté až plstnaté. 
Plod poniklecu je páperová nažka, ktorá dozrieva z kvetov na vysokých stonkách. S pribúdajúcim vekom a prívetivými životnými podmienkami naberá poniklec na kráse, mohutnie a vytvára atraktívne husté trsy.








Hlaváčik jarný (Adonisvernalis)


Hlaváčik jarný je našou teplomilnou rastlinou, ktorá rastie na vápenatej pôde lúk a lesostepí južného Slovenska. Je vzácny, a preto chránený. Keďže kvitne dosť skoro, kedy je iných kvetov ešte málo, je skutočnou ozdobou skorej jari. Haváčik jarný je až 30 cm vysoká, trváca bylina so silným, tmavým podzemkom, z ktorého vyrastá rovná stonka  s čiarkovitými listami. Kvety sú veľké, žiarivo žlté a celé sa rozvinú len v slnečných dňoch.







Medvedí cesnak (Alliumursinum)


Výrazné vôňa, chuť a liečivé účinky medvedieho cesnaku sú známe už tisícky rokov. Darí sa mu najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy. Obvykle začína rásť skoro na jar – od marca, následne rastie a kvitne až do konca mája. Spoznáme ho už na diaľku podľa intenzívnej cesnakovej vône. Svojimi lesklými, jasnozelenými listami kopijovitého tvaru a stonkami s okolíkom bielych kvetov sa trocha podobá na jedovatú konvalinku, preto treba byť pri jeho zbieraní opatrný. Zbierame jeho mladé lístky, ktoré sú bohatšie na vitamíny a chuťovo príjemnejšie. Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, napríklad u diviakov či medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k jeho cibuľkám. Podľa povery je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď po prebudení zo zimného spánku zožerie, za čo si vyslúžil svoj prívlastok medvedí.









Pľúcnik lekársky (Pulmonariaofficinalis)


Pľúcnik lekársky je trváca liečivá vzpriamená bylina s chĺpkami, na ktorej rastú striedavé, drsné kopijovité listy. Na líci sú tmavšie s bledšími okrúhlymi škvrnami, na rube sú svetlejšie. Na konci každej stonky sa nachádza súkvetie, ktoré tvarom pripomína prvosienky. Zo začiatku sú kvety ružové,  neskôr sú modro fialovej farby.  Kvitnú od marca do mája. Plody sú hnedé až čierne tvrdky. Rastlina dorastá do výšky 10 - 30 cm, obľubuje tienisté stanovištia, listnaté lesy, kroviny. Pľúcnik má niekoľko podobných, pomerne ťažko rozlíšiteľných druhov. Rovnako liečivý je aj podobný pľúcnik tmavý, ktorý má listy bez škvŕn. Niekedy sa uvádza ako poddruh pľúcnika lekárskeho. Používa sa ako odhlieňujúci prostriedok, ktorý pomáha liečiť kašeľ a zápal priedušiek.






Fialka voňavá (Viola odorata)


Fialka voňavá pochádza zo Stredomoria, ale u nás sa pestuje už od stredoveku. Rastie v svetlejších lesoch, hojne v krovinách, v parkoch a má rada tienisté miesta. Fialka je trváca bylina vysoká 10 - 20 cm, z krátkeho podzemku jej vyrastajú zakoreňujúce sa poplazy s ružicami okrúhlejších a tmavších zelených listov. Kvety sú fialové, vzácne môžu byť aj biele a sú jemne voňajúce. Fialka je účinná pri chorobách dýchacích ciest, pri kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách, pri zápale.








Blyskáč jarný (Ficariaverna)


Rastie na vlhkých tienistých miestach, v mokradiach, na brehoch riek, v lužných a listnatých lesoch. Blyskáč jarný je trváca jarná bylina, vysoká od 8 - 20 cm. Z jeho kyjovitých koreňových hľúz, vyrastajú holé lesklé listy s dlhšou stopkou. Tvar listov je srdcovito vajcovitý alebo obličkovitý. Žlté lesklé kvety rastú jednotlivo na dlhých stopkách, v priemere majú 2 - 3 cm. Kvitnú od marca do apríla, v niektorých oblastiach aj v máji.



Autor: Iva