Ako sme vyrábali vtáčie krmítka
Jeseň nám naplno ukazovala svoju sychravú tvár a na stromoch chladný vietor hojdal už len pár vytrvalých listov. Bol prvý december, vzduch chladný, no prežiarený slnkom a na naše ˮBystruškyˮ čakala jesenná dielnička: výroba vtáčích kŕmidiel. Keďže pre našich operených kamarátov bude s blížiacou sa zimou čoraz ťažšie nájsť si v prírode prirodzenú potravu akou je hmyz či semená rastlín, rozhodli sme sa, že im počas zimných mesiacov s ich jedálničkom pomôžeme.
15. decembra, kedy už sa zima vkrádala do lesov Devínskej Kobyly, sme sa vybrali do Škriatkova, aby sme našli vhodné miesto, kde naše výtvory zavesíme. Pre budúcich stravníkov sme si pripravili mak a pšeno, ktoré deti sústredne nasypali do kŕmidiel. Tí by si určite pochutili aj na slnečnici, konopných a ľanových semienkach alebo pšenici. Niektoré vtáky zase majú v obľube orechy či kukuricu. Pri dokrmovaní môžeme na konáre napichnúť aj rozrezané jablko a tak vtákom zabezpečiť tekutiny. Rozlúčili sme sa s prianím, aby sa nám niekedy podarilo zazrieť spokojne hodujúcu sýkorku, stehlíka či drozda. Ostáva už len nezabudnúť si na ďalšie lesné výpravy pribaliť vždy aj niečo pre našich operených kamarátov, aby sme im potravu dopĺňali pravidelne. A s príchodom jari, keď sa lesmi začne ozývať ich radostný štebot, kŕmidlá zvesiť a odložiť na ďalšiu zimu, aby si vtáky mohli vychutnať to, čo im ponúkne príroda sama.
Čím pestrejšia ponuka, tým rôznorodejší stravníci. Čo považujú niektoré druhy vtáctva za delikatesu?
Vrabce, strnádky, pinky - Pšenica, jačmeň, slnečnica, drvená kukurica
Stehlíky - proso, mak, slnečnica, repka
Sýkorky, brhlíky, kôrovníky - oriešky, ovsené vločky, slnečnica
Drozdy, chochláče - jablká, rôzne plody
Veríme, že v našich kŕmidlách bude celú zimu poriadne rušno.
Erika